GEVULDE KIPPENDIJ MET BOERENJONGENS

gevulde kippendij met boerenjongens

De naam doet anders vermoeden maar vroeger werden boerenjongens vooral door vrouwen gegeten op verjaardagen.
Voor mij was het dan ook iedere keer een sport om ze als kleine jongen ongezien mee te pikken en te  snoepen want ik vond het heerlijk!
Ik ben dan ook nog steeds gek op een ijskoude cola – rum met een limoentje en wat er is nou leuker om hier een recept bij te verzinnen.                                                     


Benodigdheden

  • BBQ met deksel om indirect mee te kunnen BBQen
  • Plancha of gietijzeren pan of koekenpan
  • Rookhout (appel of kers)
  • Cocktailprikkers
  • Plantenspuit
  • Temperatuur meter

Wat ik heb gebruikt


Ingredientenlijst

  • 6 kippendijtjes zonder bot en vel
  • 12 plakken bacon
  • 9 eetlepels rum (wit of bruin)
  • 6 eetlepels appelsap
  • 1 handje rozijnen
  • 1 stevige appel
  • 1 witte ui
  • 2 eetlepels kristal suiker
  • 1 zakje vanille suiker
  • 1 theelepel kaneel
  • ½ theelepel gemalen piment
  • 75 gram volkoren brood kruimels
  • zoete BBQ saus (Saus.Guru Mango cinnamon)

Voorbereiding

Stap 1

Leg de rozijnen in een kommetje en giet hierbij de helft van de rum. Laat dit 30 minuten weken.

Stap 2

Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in kleine blokjes.

Stap 3

Snipper de ui en leg deze apart.

gevulde kippendij met boerenjongens
Stap 4

Giet de overgebleven rum en appelsap in de plantenspuit.


Bereiding

Maak je BBQ klaar voor indirect gebruik en stook deze op naar ongeveer 140 graden Celsius.
Ik heb de beschikking over een Plancha plaat BBQ van DX.XI, heb je geen plancha dan kan je ook een gietijzeren pan op de BBQ of een koekenpan op het fornuis gebruiken.
Giet wat olijfolie op de plancha of in de pan, bak de appel en ui en schep dit regelmatig om.
Vermeng de suiker, vanille suiker, piment en kaneel en strooi dit over de appel en ui.
Schep als laatste de broodkruimels en de rozijnen door de appel en de ui.
Laat dit nog heel even liggen en schep alles in een kom.
Pak de kippendijtjes erbij en verdeel het appelmengsel over de kippendijtjes en rol deze op.
Als laatste rol je twee plakjes bacon om de kippendij heen en zet je alles vast met een cocktailprikker.
De kippendijtjes zijn nu klaar voor de BBQ.

gevulde kippendij met boerenjongens

Voeg eerst nog even wat rookhout toe en leg de kippendijtjes op het rooster.
Keer de kippendijtjes regelmatig om en spuit ze in met het rum/appelsap mengsel.
Bij een kerntemperatuur van 70 graden smeer je de kippendijtjes in met de BBQ saus (wie goed op let bij de foto’s ziet dat ik dit helaas ben vergeten).
De kip is klaar wanneer deze minimaal een kerntempratuur heeft bereikt van 72 graden maar bij kipdij vind ik het wel lekker wanneer deze ietsje verder door gaart. Kipdij is een stuk vetter dan kipfilet en zal niet zo snel uitdrogen.
Ik heb de kip er daarom pas afgehaald bij een kerntemperatuur van 78 graden.

Smakelijk eten!

Maak je mijn gevulde kippendij met boerenjongens recept en plaats je dit op Instagram? Tag @braaiensnaai en ik plaats je gerecht in mijn story.

gevulde kippendij met boerenjongens

Geef een reactie