LAMSRACK MET KRUIDENKORST

lams rack met kruidenkorst

Afgelopen BBQuality BBQ-jam nam Dirk een tweetal lamsracken mee. Met de een ging Dirk aan de slag en voor de andere had ik nog een leuk idee wat ik eens wilde proberen.
Het lamsrack wilde ik voorzien van een mooie korst met verse kruiden welke lekker krokant zou worden.
Over het resultaat was ik heel tevreden en ga dit zeker nog eens vaker maken.                                                                           


Benodigdheden

  • BBQ om direct mee te kunnen grillen of een bakplaat/skillet
  • BBQ om indirect mee te kunnen BBQen
  • Temperatuurmeter

Wat ik heb gebruikt


Ingrediënten

  • Lamsrack van BBQuality
  • Franse mosterd
  • 2 teentjes verse knoflook fijngehakt
  • 1 ½ eetlepel verse bieslook fijngehakt
  • 1 ½ eetlepel verse platte peterselie fijngehakt
  • 1 eetlepel verse rozemarijn fijngehakt
  • 1 eetlepel verse munt fijngehakt
  • 1 volkoren boterham fijngehakt
  • 1 citroen, sap en de schil
  • 2 eetlepels olijfolie
  • peper en zout
  • boter in mee te bakken

Voorbereiding

Stap 1

Hak alle verse kruiden en de boterham fijn.
Rasp de citroen en pers het sap uit de in een bakje.
Meng alle verse kruiden, de boterham kruimels, olijf olie en citroen rasp en schil in een kom en zet dit weg.

lams rack met kruidenkorst
Stap 2

Haal uit het lamsrack uit de koeling en laat op kamertemperatuur komen.
Snijd het overbodige vet weg en verwijder het vliesje aan de binnenkant van het lamsrack.
Bestrooi het lamsrack rondom met peper en zout.


Bereiding

We gaan het lamsrack in twee fases klaar maken door hem eerst rondom aan te zetten wat goed is voor de sappen in het vlees.
Dit kan je doen door het lamsrack direct te grillen op de BBQ maar zelf vind ik dit mooier op een bakplaat of bijvoorbeeld in een gietijzeren skillet met een beetje boter.
Ik heb hiervoor de plaatring van DX.XI gebruikt welke zich hier perfect voor leent.
Bak het lamsrack rondom goudbruin in de boter, haal de lamsrack van de BBQ en laat dit heel even rusten.

lams rack met kruidenkorst


Maak ondertussen je BBQ klaar voor indirect gebruik op 120/130 graden Celsius. Voeg eventueel wat rookhout toe, ik heb hiervoor kersenhout gebruikt.
Smeer het lamsrack in met mosterd en breng hierna het kruiden-broodmengsel rondom aan op het lamsrack.

lams rack met kruidenkorst
lams rack met kruidenkorst

Leg het lamsrack op het rooster en stel je temperatuur meter in op een kerntemperatuur van 50 graden. Wanneer het lamsrack een kerntemperatuur van 50 graden heeft bereikt zet ik alle schuiven open van de BBQ.
Ik doe dit om de laatste 5 graden op een hogere temperatuur te BBQen zodat de korst rondom het lamsrack krokanter kan worden.
Wanneer het lamsrack een kerntemperatuur heeft bereikt van 55 graden is deze mooi rosé.
Wil je het lamsrack iets verder door laten garen, zet de schuiven van je BBQ dan ook pas later open (ongeveer 5 graden voordat je de uiteindelijke kerntemperatuur hebt bereikt).

Eet smakelijk!

Maak je mijn lamsrack met kruidenkorst recept en plaats je dit op Instagram? Tag @braaiensnaai en ik plaats je gerecht in mijn story.

lams rack met kruidenkorst

Geef een reactie