GEPEKELDE OERHAMMETJES

oerhammetjes-pigwings-saus.guru

Oerhammetjes, ook wel spaakhammetje of Pigwings genoemd zijn weer helemaal terug van weg geweest.
Een paar jaar geleden waren de oerhammetjes ontzettend populair in ons catering menu.
De oerhammetjes zijn niet alleen super lekker maar zien er ook nog eens stoer uit tijdens een BBQ.
Om de oerhammetjes extra mals te maken leggen wij ze voor een nacht in de natte pekel.
De 3-2-1 methode past hier ook heel goed bij maar in dit recept leggen we uit hoe je de oerhammetjes in een kortere tijd heerlijk mals kan krijgen op de BBQ.


Ingrediënten

  • 4 oerhammetjes
  • Rub (Mother of all rubs van Saus.Guru)
  • BBQ saus (Champions Choice van Saus.Guru)
  • Klein pakje appelsap
Natte pekel:
  • 2 liter water
  • Colorozo zout 0,6% nitriet 150 gram
  • Suiker 50 gram
  • 2 laurier blaadjes
  • ½ eetlepel 4 seizoenen peper bolletjes
  • paar takjes verse tijm
  • 1 takje verse rozemarijn
  • 3 tenen verse knoflook

Benodigdheden

  • BBQ met deksel om indirect mee te kunnen BBQen
  • Rookhout (appel of kers)
  • Plantenspuit
  • Grote pan

Voorbereiding

Stap 1
De regel voor natte pekel is ongeveer 100gram per 1 liter water.
In mijn geval had ik 2 liter water nodig om de oerhammetjes volledig onder water te dompelen.
Breng het water aan de kook en voeg alle ingrediënten toe, laat dit een tijdje staan tot het zout en suiker zijn opgelost.
Zet de pekel hierna in de koelkast tot de pekel volledig is afgekoeld.
Heb je niet zo heel veel tijd, maak dan 1 liter water met de ingrediënten warm en voeg hierna 1 liter ijswater toe om de pekel zo snel af te koelen.
Je wilt namelijk dat oerhammetjes in de koude pekel komt te liggen en niet al gaat garen in te warme pekel.

Stap 2
Maak de oerhammtjes schoon door met een scherp mes de vliesjes en het overbodige vet weg te snijden.

Stap 3
Leg de oerhammetjes voor een nacht in de pekel.
Haal ze de dag erna uit de pekel en maak de oerhammetjes droog.

Stap 4
Bestrooi de oerhammetjes rijkelijk met je favoriete rub (ik heb de Pork Rub van BBQuality gebruikt) en leg ze voor een half uurtje terug in de koeling.

Bereiding

Maak je BBQ klaar voor indirect gebruik en stook deze op naar ongeveer 120/130 graden Celsius.
Voeg wat rookhout toe (ik vind appel of kersen rookhout hier mooi bij passen) en leg de oerhammetjes op het rooster.
Spray de oerhammetjes om de 20/30 min in met appelsap en kijk na een uur of 3 of je oerhammetjes klaar zijn.
Dit kan je voelen door met bijvoorbeeld je temperatuur meter of een houten prikker in het vlees te prikken. Wanneer je nog te veel weerstand voelt, laat je de oerhammetjes nog gewoon even liggen.
Wanneer deze makkelijk en zonder weerstand het vlees in glijd betekend het dat je oerhammetjes bijna klaar zijn.
Smeer de oerhammtjes nu in met de BBQ saus en laat ze nog 20 min liggen voor dat ze helemaal af zijn.

Met dit recept zet je een stoer en heerlijke snack op tafel.
Smakelijk eten!

Maak je mijn oerhammetjes recept en plaats je dit op Instagram? Tag @braaiensnaai en ik plaats je gerecht in mijn story.

oerhammetjes-pigwings-saus.guru

Geef een reactie