SPARERIBS 3-2-1 METHODE

spareribs 3-2-1 methode

RIBSSSS

Een echte BBQ-klassieker en ook het eerste wat ik maakte toen ik in 2016 mijn eerste kamado BBQ kocht, SPARERIBS!
Ik kan hier echt geen genoeg van krijgen en vind het geweldig leuk om spareribs te maken op de BBQ.
Je bent een aantal uur lekker bezig met je BBQ om deze op de ideale temperatuur te houden.
In de paar jaar dat ik kamado BBQ’s gebruik zijn alle soorten spareribs al wel voorbijgekomen en op onze smoker is ondertussen al wel een paar honderd kilo aan ribs klaar gemaakt.
Mijn favoriet blijft toch wel de dikbevleesde baby back rib, ook wel de sparerib met ketting. De 3-2-1 methode leent zich hier perfect voor en ik zeg hierbij heel specifiek, METHODE ;-).
Ik heb hierbij een richtlijn voor de eerste stap van 2 tot 2 ½ uur roken, dan 2 uur inpakken en ongeveer 20 min voor de laatste stap.
Dit is een richtlijn omdat ik bij de eerste stap, het roken, vooral kijk of het vlees al mooi terug begint te trekken bij het uiteinde van de botjes.  
Bij de tweede stap voel ik met een prikker of thermometer of ik makkelijk tussen de botjes kan prikken en bij de laatste stap kijk ik of mijn glaze/saus er mooi op blijft zitten en plakkerig is.
Persoonlijk vind ik 6 uur bereidingstijd veel te lang, ook voor spareribs met een dikke ketting.
Je wilt een sparerib maken met een bite waarbij het botje toch mooi schoon te kluiven is.
Ga je toch voor de volledige 6 uur? Dan ben je naar mijn mening dure pulled pork aan het maken met botjes ertussen.


Ingrediënten

Benodigdheden

  • BBQ met deksel om indirect te kunnen BBQen
  • Rookhout
  • Plantenspuit
  • Aluminiumfolie
  • Sauspannetje

Voorbereiding

Maak je spareribs schoon door met de onderkant van een theelepel (uiteinde van de steel) het vlies te verwijderen.
Bestrooi je sparerib met de rub en leg deze afgedekt voor een paar uur in de koelkast.

Bereiding

Stap 1

Maak je BBQ klaar voor indirect gebruik en stook deze op naar ongeveer 107 graden Celsius.
Voeg wat rookhout toe (appel rookhout heeft hier mijn voorkeur) en leg de sparerib op het rooster.

spareribs 3-2-1 methode
spareribs 3-2-1 methode
Stap 2

Giet de appelsap in je plantenspuit en spray je ribs iedere 20 minuten in met de appelsap.

Stap 3

Na ongeveer 2 uur kijk je of het vlees zich al terug begint te trekken bij de uiteinden van de botjes.
Zijn de botjes goed zichtbaar, dan kan je je spareribs in gaan pakken in de aluminiumfolie samen met een flinke scheut appelsap.
Zorg dat de folie niet scheurt! Ik gebruik hiervoor de extra dikke en grote folie van de Hanos.
Heb je deze folie niet dan kan je ook 2 lagen “normale” folie gebruiken.

Stap 4

Zorg dat je BBQ netjes rond de 107 graden Celsius blijft en controleer na ongeveer 2 uur wachten of je ribs klaar zijn. De ribs zijn klaar als je met de prikker gemakkelijk in het vlees glijdt zonder al te veel weerstand.
Lukt dit nog niet, dat laat je je ribs gewoon nog even liggen, dit kan soms gemakkelijk 2 ½ uur duren.

braaiensnaaismoker
Stap 5

Warm ondertussen in een sauspannetje rustig je glaze/saus op. Laat dit vooral heel rustig opwarmen en laat het niet koken!
Heb je een hele dunne saus? Dan kan je, nadat je het pannetje van het vuur hebt gehaald, een klontje ijskoude roomboter toevoegen aan de saus.
Hierdoor krijgt de saus een mooie glans.

Stap 6

Haal je ribs uit de folie en leg deze terug op het rooster (met de BBQ nog steeds op 107 graden Celsius).
Smeer je spareribs in met de glaze en laat ze ongeveer 20 minuten liggen.
Je ribs zijn klaar en nu…. AANVALLUHHH!

spareribs 3-2-1 methode
spareribs 3-2-1 methode

Eet smakelijk!

Maak je mijn spareribs en plaats je dit op Instagram? Tag @braaiensnaai en ik plaats je gerecht in mijn story.

spareribs 3-2-1 methode
Volgend berichtLees meer artikelen

Geef een reactie