THAISE KIPSATE

thaise kipsate

Misschien wel het populairste stukje vlees van de BBQ, een sateetje met pindasaus. Op iedere Nederlandse BBQ te vinden en ik ga er een Thaise draai aan geven door de kippendij te marineren in een Thaise marinade.
Super lekker om als finger food te serveren maar ook heerlijk met een bordje rijst.                                                      


Benodigdheden

  • BBQ met deksel om indirect mee te kunnen BBQen
  • Houten saté prikkers

Wat ik heb gebruikt

  • Kamado BBQ
  • Houtskool van Globaltic
  • Rookhout (appel)

Ingrediëntenlijst

Optineel

  • 600 gram kippendijfilet
  • 1 dl sojasaus
  • 3 tenen knoflook geperst
  • 2 ½  eetlepel versgeperst citroensap
  • 2 ½ theelepel geraspte gember
  • 2 gesnipperde rode pepers
  • 2 eetlepels water
  • lente ui

  • satésaus
  • kroepoek
  • atjar tjampoer
  • gebakken uitjes
  • augurk


Voorbereiding

Stap 1

Maak de kippendij schoon door het overbodige vet weg te snijden en snijd hierna de kippendij in blokjes welke je later mooi kan rijgen aan de houten stokjes. Ik snijd blokjes van ongeveer 1.5cm dik.
Leg de kippendij blokjes apart in een ondiepe schaal.

Stap 2

Maak de marinade door de sojasaus, geperste knoflook, citroensap, gember, pepers en water door elkaar te mengen.
Houd je van pittig? Dan laat je de zaadjes in de rode pepers zitten en anders verwijder je eerste de zaadjes uit de rode peper voordat je deze snippert.

thaise kipsate
Stap 3

Meng de marinade door de kippendij en dek deze af. Nog beter is het om alles in een ziplock zak te doen en dit goed te mengen.
Leg de kippendij met de marinade terug in de koeling voor minimaal 1 uur, heb je langer de tijd dan is een aantal uurtjes langer marineren nog lekkerder. Schep de kip een aantal keer door de marinade of draai je ziplock zak om wanneer deze in de koeling ligt.

Stap 4

Na een aantal uur haal je de kippendij uit de koeling en snijd je lente ui in stukjes van ongeveer 2cm.
Rijg om de beurt een stukje kippendij en lente ui op de saté prikker tot alles op is.
Gooi de marinade nog niet weg want deze smeren we nog een keer over de saté zodra deze op de BBQ ligt.


Bereiding

Maak je BBQ klaar voor indirect gebruik en stook deze op naar ongeveer 180 graden Celsius.
Voeg wat rookhout toe (ik vind appel of kersen rookhout hier mooi bij passen) en leg de sateetjes op het rooster.
Keer de saté regelmatig om en smeer nog een keer wat marinade over de sateetjes.
De saté is klaar wanneer deze minimaal een kerntempratuur heeft van 72 graden maar bij kippendij vind ik het wel lekker wanneer deze ietsje verder door gaart. Kippendij is een stuk vetter dan kipfilet en zal niet zo snel uitdrogen.
Ik heb de sateetjes er daarom pas afgehaald bij een temperatuur van 78 graden.
Om het Thaise sateetje helemaal af te maken heb ik de saté geserveerd met pindasaus, kroepoek, atjar tjampoer, gebakken uitjes en schijfjes augurk.

Smakelijk eten!

Maak je mijn Thaise saté recept en plaats je dit op Instagram? Tag @braaiensnaai en ik plaats je gerecht in mijn story.

thaise kipsate