WARM GEROOKTE ZALM VAN EEN CEDER HOUTEN ROOKPLANKJE

houten ceder rookplank houten ceder rookplankje red cedar rookplank red cedar rookplankje bedrijfslogo personalisatie rookhout smokewood rook hout rook plankje eigen logo rook plank eigen logo

Zalm, you love it or you hate it! Ik houd er in ieder geval ontzettend van en vind het de lekkerste vis om op de BBQ te bereiden.
Bereid je de zalm ook nog eens in combinatie met een ceder houten rookplankje, dan ben ik echt helemaal om!
Het ceder houten rookplankje geeft een heerlijke milde rooksmaak aan je zalm en het maakt het bereiden van je zalm ook een stuk makkelijker omdat je zalm niet verbrand of blijft plakken aan je rooster.
Een ceder houten rookplankje is op allerlei soorten BBQ’s te gebruiken en op verschillende manieren, direct en indirect.
In dit recept heb ik voor een zalmzijde met vel gekozen en heb ik het rookplankje eerst direct en vervolgens indirect gebruikt.   
Een hele zalmzijde is erg groot en heb er voor gekozen om er twee zalmfilets af te snijden welke mooi op het rookplankje passen.
Zorg er hierbij voor dat de filets niet groter zijn dan het plankje.


Ingrediënten

  • 2 zalmfilets
  • 10 gram verse dille
  • 100 gram bruine basterdsuiker
  • Dijon mosterd om 1 zalmfilet mee in te smeren
  • Knorr aromat naturel
  • Peper en zout

Benodigdheden

*Ik maak mijn rookhout of rookplankjes van te voren niet nat. Ik wil dat mijn rookhout gaat roken en niet dat het gaat stomen.


Voorbereiding

Stap 1

Wanneer je een hele zalmzijde hebt gekocht snijd je hiervan twee mooie zalmfilets die kleiner zijn dan je rookplankje.

Stap 2

Controleer de zalm op eventueel achtergebleven graten en verwijderd deze.

Stap 3

Bestrooi één va de zalmfilets met peper en zout en smeer deze in met de mosterd.

Stap 4

Haal de kleine blaadjes van de dille los van takjes en leg apart.

Stap 5

Bestrooi de zalmfilet met de mosterd rijkelijk met de bruine basterdsuiker en verdeel de helft van de dille hier overheen.

Stap 6

De andere zalmfilet bestrooien we alleen met wat Knorr aromat naturel en verdeel hier de andere helft van de dille overheen. Stap 7
Leg beide zalmfilets op de rookplankjes.

Bereiding

Stap 1

Maak je BBQ klaar voor direct gebruik op ongeveer 150 graden. Ik heb mijn zalm deze keer op een bakplaat gemaakt waarbij ik direct en indirect kan BBQen en hierbij maakt de temperatuur niet heel veel uit.  

Stap 2

Leg beide ceder houten rookplankjes met de zalmfilets direct boven het vuur of de kolen en laat de rookplankjes smeulen.

Stap 3

Gebruik je een open vuur of geen deksel op je BBQ, houd je rookplankjes dan goed in de gaten zodat ze geen vlam vatten. Gebeurt dit wel, blijf je plankjes dan draaien of verplaats ze naar een iets kouder punt. In mijn geval heb ik na een tijdje de plankjes op de bakplaat gelegd. Het duurt dan wel iets langer voor je zalm klaar is maar je plankjes gaan dan ook een paar keer langer mee.

houten ceder rookplank houten ceder rookplankje red cedar rookplank red cedar rookplankje bedrijfslogo personalisatie rookhout smokewood rook hout rook plankje eigen logo rook plank eigen logo
zalm ceder houten rookplankje logo personalisatie
Stap 4

Ik eet mijn zalm het liefst medium en ik heb de zalmfilets er af gehaald toen ze een kerntemperatuur hadden bereikt van 50 graden.
Let op! De onderkant van de plankjes kunnen gloeien als je ze van de BBQ haalt.

Serveer je warm gerookte zalm in een frisse salade of heerlijke pasta.

Smakelijk eten!

Maak je mijn recept en plaats je dit op Instagram? Tag @braaiensnaai en ik plaats je gerecht in mijn story.

zalm ceder houten rookplankje logo personalisatie